Éneklő állatok

Nem csak az emberek képesek az éneklésre, az állatok is énekelnek, mégpedig többnyire a kommunikáció alapjául szolgál az éneklés. A sajátos dalaikkal értesítik egymást, ha táplálékot találnak, hogy figyelmeztessék a többieket a veszélyre. Énekelnek, hogy megtalálják egymást, de még a társ megtalálásához is használják a kommunikációnak ezt a formáját. Néhány olyan állatot mutatunk be, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy képesek az éneklésre.
Éneklő állatok

A denevérek társat keresnek az énekléssel

A denevérek szuperszonikus hangokat adnak ki. A kutatók a mexikói szabadfarkú denevérekkel kapcsolatban állapították meg, hogy konkrét dalokat énekelnek, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket, és hogy azok érdeklődést tanúsítsanak irányukba. Az éneklést még arra is használják, hogy elijesszék a kiszemelt nőstény közeléből a hím riválisokat.

Az ultrahangos hangrendszert használó gyilkos bálnák

A gyilkos bálnák, ultrahangos hangrendszert használnak, hogy kommunikálni tudjanak egymással. Ezeknek az állatoknak nagyon fejlett a kommunikációs képességük. Szükség is van ezekre a kifinomult hangokra, éneklésre, hiszen az óceánban sokszor több tíz vagy száz kilométerre kerülnek egymástól. A bálnák nem csak kommunikációra használják a sajátos éneklésüket, hanem ők is ezzel vonzzák magukhoz az ellenkező nemű párjukat.

Az egerek szerelmes dalokat énekelnek

Az egerek is ultrahangos dallamokkal élnek, de ők nem kifejezetten a párjuk megtalálására használják az éneklést, hanem a már kiszemelt egérnek ily módon udvarolnak.

A madarak a világ legjobb énekesei

A világon a madarak énekelnek úgy, hogy az az emberi fül számára is hallható. Minden madárfajnak megvan a saját maga éneke és az eszköze, hogy dalokkal nyűgözzenek le bennünket, vagy egymást. A madarak akkor is énekelnek, ha veszélyre figyelmeztetik a társaikat. A harkály szinte állandóan kopácsol a csőrével. Nem csak élelemszerzés miatt használja eszközként a csőrét, hanem a kopogás egyfajta éneklés is számára, hogy megvédje a területét, illetve, hogy magához vonzza a társát.

A tücskök a szárnyaikkal énekelnek

A tücskök is kellemes muzsikát szolgáltatnak nekünk nyár esti éjszakákon. A szárnyaikat dörzsölik össze és így képesek az éneklésre. A tücskök repertoárjában többféle dal is szerepel. Van egy úgynevezett hívó daluk, amikor a nőstény figyelmét szeretnék felkelteni. Ha ez megtörtént, akkor egy kellemesebb, halkabb, lágyabb dalra vált, ezzel fejezi ki a tetszését, így udvarol. Ha egy rivális tűnik fel a színen, akkor egy olyan dalt énekel, amivel elüldözi a hím tücsköt. Ez egyfajta versengő dal is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Éneklő állatok

Éneklő állatok

A madarakon kívül, sok más állat is képes az éneklésre. Mutatjuk is, melyek ezek!

Állatok különös udvarlási rituálékkal

Állatok különös udvarlási rituálékkal

Az állatok udvarlási rituáléja némileg eltér attól, ahogy a férfiak udvarolnak a nőknek. Egyik- másik állat nagyon érdekesen fejezi ki a másik nem iránti csodálatát.

Az állattartásban leggyakrabban használt kötelek

Az állattartásban leggyakrabban használt kötelek

A kötelek valamilyen fonalakból, háncsrostokból, szintetikus szálakból és fémhuzalokból készülnek már évezredek óta.