Állatok különös udvarlási rituálékkal

Az emberek életében az egyik legszebb szakasz az udvarlás fázisa. Ilyenkor még minden tökéletes, felemelő és rózsaszín. Ha azt gondoljuk, hogy csakis az ember képes az udvarlásra, nagyot tévedünk. Az állatoknak is megvannak a maguk kis rituáléik, habár egyik-másik nagyon bizarr és horrorisztikus is. Mutatunk is néhány állatfajt, hogyan zajlik körükben az udvarlási ceremónia!
Állatok különös udvarlási rituálékkal

A gömbhal ajándéka

A hím gömbhal nem egyszerűen csak udvarol a kiválasztott nősténynek, hanem egy kreatív alkotással is kedveskedik a kiszemelt hölgynek. A tengerfenéken az uszonyaival szimmetrikus mintákat alkot a homokban. Már ezzel is odavonzza a nőstényt, aki megvizsgálja a műalkotást, és ha elnyeri a tetszését, a halikrákat a kör, az alkotás közepére helyezi.

A flamingók és a színek

Talán a Föld egyik legszebb és legfenségesebb madara a flamingó. A flamingók farktollazatának tövében mirigyek termelődnek. Ezekben a mirigyekben színes pigmentek találhatók, amelyeket a madarak a csőrük segítségével szétkennek a tollazatukon. Minél színesebb lesz a végeredmény, annál nagyobb az esélye, hogy hamarosan párt találnak maguknak.

Egy galápagosi teknősnek több hódolója is lehet egyszerre

A galápagosi nőstény teknősöknek nem igazán kell izgulniuk, hogy nem találnak párra. Egyszerre több hódolójuk is akadhat, akik igencsak harcias módon küzdenek meg egymással, pontosabban a „férfias megjelenésük” dönt abban, hogy ki is lesz a győztes. Hogyan zajlik az udvarlás? A hím teknősök a lábukra állnak, majd el kezdik nyújtogatni a nyakukat. A magasabb hím lesz olyan szerencsés, hogy tovább udvarolhat a nőstény teknősnek.

A bonobók mindent a testiséggel oldanak meg

A bonobó egy csimpánzfajta. Ezek az állatok szinte mindent a testiséggel orvosolnak. A testi szerelemmel oldják meg a konfliktusokat, szociális kapcsolatokat erősítenek meg ily módon és sok esetben az üdvözlést is a szexuális együttléttel váltják ki. Nem csak, hogy nem hűségesek, de nem is monogámok. Szinte mindenki, mindenkivel testi kapcsolatba kerül, kivételt képeznek ez alól az anyák és a felnőtt fiaik.

A zsiráfok harcolnak és szagolgatnak

A Szavannán élő, hím zsiráfoknál is előfordul, hogy komoly harcokat vívnak a kiválasztott nőstényért. Előtte azonban megbizonyosodnak arról, hogy valóban az igaziért küzdenek majd meg. Mit csinálnak? Nemes egyszerűséggel megízlelik a nőstény vizeletét, és ha vonzónak tartják az ízt és illatot, kezdődhet a hímek közötti küzdelem.

Az imádkozó sáska nem teketóriázik

A nőstény imádkozó sáska feromonokat bocsájt ki, ezzel csalogatva magához a hím társaikat. Majd megkezdődik a szerelmi légyott, de előfordul, hogy az aktus közben a nőstény egész egyszerűen leharapja a szexpartnere fejét. Nem minden esetben ilyen tragikus a végkifejlet, előfordul, hogy a hím megússza a szomorú végjátékot.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Állatok különös udvarlási rituálékkal

Állatok különös udvarlási rituálékkal

Az állatok udvarlási rituáléja némileg eltér attól, ahogy a férfiak udvarolnak a nőknek. Egyik- másik állat nagyon érdekesen fejezi ki a másik nem iránti csodálatát.

Éneklő állatok

Éneklő állatok

A madarakon kívül, sok más állat is képes az éneklésre. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az állattartásban leggyakrabban használt kötelek

Az állattartásban leggyakrabban használt kötelek

A kötelek valamilyen fonalakból, háncsrostokból, szintetikus szálakból és fémhuzalokból készülnek már évezredek óta.