Milyen támadási formákkal szembesülünk az interneten IT biztonsági szempontból?

Az internet számos jó tulajdonsága mellett, legalább ugyanannyi veszély leselkedik ránk. Az etikus hackerek, rosszindulatú programok, vírusok soha nem alszanak az interneten, így nekünk is ideje felhúzni azt a bizonyos kesztyűt.
Milyen támadási formákkal szembesülünk az interneten IT biztonsági szempontból?

Egy ilyen támadás többet jelenthet, mint néhány dokumentum elvesztése, hiszen valóban komoly reputációs és anyagi pusztítást tudnak végezni egy nagyobb cégben is.

Az ostromra felkészülhetünk, így a csatát még megnyerhetjük.

Először is tisztában kell lennünk a támadási formákkal, és azok megfelelő kivédési lehetőségével. Ezek a támadások nem várt irányokból is érkezhetnek, ezért nem árt feltérképezni a ránk leselkedő veszélyeket.

Elbocsátás

Talán nem is gondolnánk mekkora fenyegetettséget jelenthet egy munkavállaló elbocsátása. Hiszen őt már elengedtük, ahogy aláírtuk a papírokat, kisétált az ajtón, és kilépett a vállalat életéből is. Valóban így lenne? És ha az illető nem saját akaratából távozik, esetleg maradt benne némi neheztelés a vállalat irányába?

Könnyedén megeshet, hogy információt szivárogtathat, vagy visszaélhet korábban megszerzett jogosultságaival.

Az elbocsátás során mindig győződjünk meg arról, hogy visszavettünk minden hozzáférést, beléptető kártyát és egyéb adathordozókat, eszközöket.

Adathordozók elvesztése

Gyakori hiba, hogy az adathordozók rossz kezekbe kerülnek, esetleg egy mobileszközről történik információ szivárgás a jelszavak szinkronizálása miatt.

Az adathordozót ellophatják, de el is veszíthetjük, ezért biztonságosan tárolni őket, illetve védjük őket jelszavakkal, belépési kódokkal.

Alkalmazás sérülékenysége

A folyamatos monitorozás, frissítések letöltése elengedhetetlen, hogyha biztonságban szeretnénk tudni rendszereinket, alkalmazásainkat. Egy kockázatelemzés során felmérhetjük jelenlegi állapotunkat, így, ha a szoftverünk sérülékenységet tartalmazna, azt időben kijavíthatnánk.

Munkavállalók kihasználása

Egy vállalat leggyengébb láncszeme mindig is a dolgozója lesz. Ez a kockázat azonban csökkenthető, hogyha munkavállalóinkat folyamatos oktatásokkal, tréningekkel látjuk el. Ezáltal kiküszöbölhető, hogy például gondolkodás nélkül rákattintson egy ismeretlen feladótól érkező e-mailre, majd pedig a benne található linkre.

A koronavírus érkezésével a támadások száma is megnövekedett, hiszen a vállalatok számára a legnagyobb kihívást a home office-ra való átállás okozta. Ez az átállás hozta magával a sérülékenységeket is, hiszen nem mindenki tudta elvégezni a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Az elmúlt két év kitűnő lehetőség volt, hogy a vállalatok saját bőrükön tapasztalják meg a sérülékenységek veszélyeit, és megkeressék a számukra legalkalmasabb védelmi rendszert, és beépíthessék mindennapjaikba.

Melyik biztonsági vizsgálat megfelelő vállalatom számára?

Sérülékenységvizsgáló szoftver

Választhatunk egy sérülékenységvizsgáló szoftvert, hiszen ezt bármelyik cég megvásárolhatja magának, és beállíthatja belső hálózatára.

Előnye, hogy kiválaszthatjuk milyen gyakorisággal végezze el a vizsgálatot, majd pedig riport formájában elérhetővé válnak az eredmények.

Behatolás teszt

Végezhetünk behatolás tesztet is, amely egy rendszer vagy alkalmazás sebezhetőségének meghatározására szolgál.

Végezhetünk belső, illetve külső behatolás tesztet is, így megtalálhatjuk a kihasználható biztonsági részeket.

Bug Bounty program

Végezetül az ászok ásza, azaz a Bug Bounty program. Ez a tesztelési lehetőség igazi újdonság, a magyar piacon most kezdenek ismerkedni vele a vállalatok, azonban a nyugati országokban már nagy népszerűségnek örvend. Rendelkezik már ilyen programmal az Apple, a Google, illetve a Facebook is.

A program során etikus hackerek tesztelik a rendszereket, applikációkat a megadott szkópon belül, és felderítik a sérülékenységeket.

Ki találná meg ezeket a sérülékenységeket, ha nem egy hacker?

Az etikus hackerek segítségével így minden hiba feltárásra kerül, így kijavíthatóvá válik mielőtt a rosszakaró hackerek használnák ki.

A HACKTIFY csapata biztosítja ezt a lehetőséget, összeköti vállalatodat az etikus hackerekkel, illetve a beérkező riportokat is validálja, hogy Neked csak a valódi sérülékenységekkel kelljen foglalkoznod.

Három programlehetőség közül is választhatsz, így biztosan megtalálod a legkézenfekvőbbet. A publikus program során a platformra regisztrált összes etikus hacker részt vehet a tesztelésben, így több 100-an is ellenőrizhetik rendszereidet. A privát programnál az általad megjelölt hackerek vehetnek részt a tesztelési folyamatban, a helyszíni program pedig a saját környezetedben zajlik le.

Felkészültél a harcra?

Kapcsolódó cikkek

Érkezik a Meta Horizon Worlds elnevezésű metaverzuma

Érkezik a Meta Horizon Worlds elnevezésű metaverzuma

Észak-Amerikában már most hatalmas az érdeklődés iránta.

Amit a hangrögzítőkről mindig is tudni akartál

Amit a hangrögzítőkről mindig is tudni akartál

A hangrögzítők kínálatában hagyományos és rejtett diktafonok is találhatók. Olvasd el, melyik mit jelent!