Mikor érdemes autómentőt hívni?

Az autómentés nem olcsó, ezért legtöbben csak végső esetben választják. Vannak viszont helyzetek, amikor a biztonság és a helyzet gyors megoldásának érdekében azonnal hívni kell. Lássuk, melyek ezek a szituációk!
Mikor érdemes autómentőt hívni?

Milyen helyzet fordulhat elő?

Amíg nem fordul elő nehézség, addig nem gondolkodunk ezen a kérdésen. Pedig többféle helyzetben lehet szükség szakszerű segítségre.

Meghibásodás

Amikor a sztráda közepén váratlanul leáll a motor, akár rémület is hatalmába keríthet minket. Hiába próbáljuk az ilyen eshetőséget elkerülni rendszeres karbantartással, átnézéssel, mégis megeshet. Amennyiben nem tudjuk villámgyorsan mi magunk elhárítani a leállás okát, vagy ismerőst hívunk segítségül, vagy szakszerű segítséget. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő teherbírású vonatókötél és egy másik gépjármű, vagy ha túl sokat kellene várni az ismerős segítségére, akkor csak a második út a járható. Az alábbi esetekben pedig nem lehetséges a vontatás:

· a fékberendezés romlott el

· a kormánnyal van probléma (ekkor vontatható, de csak emelve)

Baleset

Természetesen komolyan baleset esetén is szakszerűen kell megszerveznünk az elszállítást. Amennyiben személyi sérüléssel járó baleset történt, akkor meg kell várni a hatósági intézkedés végét. Ezután a rendőrség biztosítja a tulajt és a szolgáltatót, hogy a további nyomozáshoz nem szükséges a kocsi, tehát elmozdítható.

Ideiglenesen forgalomból kivont autó

Lényeges tudnunk, hogy forgalomból kivont járművel nem közlekedhetünk. Ha el szeretnénk mozdítani, csak a hivatalos segítség jöhet szóba.

A mentés lépései

Miután meghoztuk a döntést, nagyon oda kell figyelnünk az adatok megadására, s a további teendőkre. A következők a legfontosabbak:

· Pontosan mondjuk be a telefonba mentés helyét, amikor megrendeljük a szolgáltatást! Jelezzük a különleges, nehezítő körülményeket is!

· Azt is áruljuk el a szolgáltatónak előre, milyen meghibásodásra számítson. Az is lehet, hogy csak egy szerelőt küldenek, aki elhárítja a hibát. Ha viszont megsérült a kocsi, a felrakás és rögzítés tekintetében sem mindegy a sérülés típusa.

· A kiérkező szakemberek a felmérés szakszerűen rögzítik, azaz sebességbe teszik a kocsit, lekötik, s behúzzák a kéziféket. A megbeszélt címre viszik a járművet.

· Mielőtt elkezdődik a javítás, egyeztessünk a szerelőkkel! Megéri-e erre pénzt és időt áldozni, vagy jobb megoldás túladni a kocsin? Komolyabb kárnál talán érdemesebb inkább eladáson gondolkozni.

A gyorsaság érdekében mindenképpen hasznos, ha a tarsolyunkban van az adott környéken működő szolgáltató telefonszáma, például a pécsi autómentő azonnali kiszállással.

Összegezve: Nem szívesen költünk autómentőre, ha egy ismerős is tud segíteni. Amikor azonban túl sokat kellene várnunk, vagy nem lehetséges a vontatás, muszáj szakszerű segítséget hívni. Hasonló a helyzet akkor is, amikor kivonták a forgalomból vagy komoly balesetet szenvedett.

Kapcsolódó cikkek

Mikor érdemes autómentőt hívni?

Mikor érdemes autómentőt hívni?

Az autómentés nem olcsó, ezért legtöbben csak végső esetben választják. Vannak viszont helyzetek, amikor a biztonság és a helyzet gyors megoldásának érdekében azonnal hívni kell. Lássuk, melyek ezek a szituációk!