Ford Opció - Viszlát használt autó?

A kék ovál reagált a hazai autópiac változására és itthon is bevezetett egy olyan terméket, amely tőlünk nyugatabbra már igen népszerű. Ennek segítségével elérhető, hogy a vásárlók könnyebben váltsanak új autóra és később a márkánál maradjanak.
Ford Opció - Viszlát használt autó?

Ez a konstrukció az autós szakmában kevésbé ismert embernek – egy korábbi Ford alkalmazottnak köszönhető - aki még anno, megreformálta az autó finanszírozást. Mint újítót egy lapon emelgetik Galamb Józseffel és hasonló nagy nevekkel, akik komoly változást hoztak a szakmába. Ezt az urat úgy hívják, hogy Eustace Wolfington.

Az autós családba született Wolfington dolgozta ki azt a rendszert, amelyet 1992-ben vezettek be az Egyesült Királyságban. A népszerűségéről annyit, hogy a szigetországban eladott Fordok 83 százaléka ezzel a konstrukcióval kerül a vevőkhöz. Azzal is előbb járnak az angolok, hogy náluk használt autóra is igénybe lehet venni a felénk Ford Opció néven futó pénzügyi megoldást.

A hazai autópiac talán legjobb éve 2007 volt, akkor 176 978 darab autót értékesítettek a márkakereskedők. Az eredmény abszolút nem tükrözte a piac valódi állapotát: a nulla százalékos kezdő részlettel induló, alacsony havi részletes, hosszú távú hitelekkel turbózták fel a bankok - a kereskedőkkel karöltve - az új autó eladásokat. Utána nem sokkal jött a válság, aminek egyik hatása az volt, hogy az árfolyam változás miatt, jóval többet fizettek ki, mint amire számítottak az elején. Ezek után érhető, hogy miért akkora sláger a használtautó, aminek az ára 1,5 milliónál áll meg.

A helyzet szerencsére változik, ezt az új autó eladási statisztikák is bizonyítják. A Ford ezért lépett színre a magánszemélyeknek szóló Ford Opció nevű megoldással, amely azt takarja, hogy minimum 20, maximum 30 százalékos kezdőrészlettel vihető el a jármű, aminek fixek a törlesztő részletei. Ez után jön a perpetuum mobile, azaz az örökmozgó, ami megvalósítja, hogy három vagy négy évente folyamatosan új Fordba üljön a vásárló.

A kulcs a konstrukcióban, hogy már az ügylet elején megállapodnak, hogy a mennyiért veszik át az autót a futamidő végén (opciós vételár). Az ”örök mozgást” az adja, hogy a következő járműhöz a beszámítási különbözetet felhasználhatják kezdő részletként. Így lehetséges, hogy viszonylag könnyedén tud átülni a tulajdonos egy új járműbe.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Ford Opció - Viszlát használt autó?

Ford Opció - Viszlát használt autó?

A kék ovál megkönnyíti az újautó vásárlást.

Az autó nyári felkészítése

Az autó nyári felkészítése

Tippek és trükkök mindenkinek.

Mikor érdemes autómentőt hívni?

Mikor érdemes autómentőt hívni?

Az autómentés nem olcsó, ezért legtöbben csak végső esetben választják. Vannak viszont helyzetek, amikor a biztonság és a helyzet gyors megoldásának érdekében azonnal hívni kell. Lássuk, melyek ezek a szituációk!