Mézes-sütőtökös muffin édesburgonya darabokkal

Elmondunk egy jó receptet.
Mézes-sütőtökös muffin édesburgonya darabokkal

Hozzávalók:

Száraz összetevők:

  • 2 csésze liszt

  • 1 teáskanál sütőpor

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • 1/2 teáskanál só

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1/2 teáskanál szerecsendió

  • 1/2 teáskanál gyömbérpor

Nedves összetevők:

  • 1 csésze sütőtökpüré (friss vagy konzerv)

  • 1/2 csésze méz

  • 1/2 csésze barnacukor

  • 1/2 csésze növényi olaj (pl. repceolaj)

  • 2 tojás

  • 1 teáskanál vanília kivonat

Kiegészítők:

  • 1 csésze főtt édesburgonya darabok (kisebb kockákra vágva és előfőzve)

  • 1/2 csésze apróra vágott dió vagy pekándió (opcionális)

Elkészítés:

1. Előkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

  • Készíts elő egy muffin tepsit papír muffin formákkal vagy vajazd ki a tepsit.

2. Száraz összetevők:

  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót és gyömbérport. Jól keverd össze, hogy az összes száraz hozzávaló egyenletesen eloszoljon.

3. Nedves összetevők:

  • Egy külön tálban keverd össze a sütőtökpürét, mézet, barnacukrot, növényi olajat, tojásokat és vanília kivonatot. Keverd simára a masszát.

4. Összeállítás:

  • Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak össze nem áll a tészta. Ne keverd túl!

  • Finoman forgasd bele a főtt édesburgonya darabokat és az apróra vágott diót (ha használsz).

5. Muffin sütés:

  • Kanalazd a tésztát az előkészített muffin formákba, mindegyiket kb. háromnegyedig töltve.

  • Süsd az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a muffinok teteje aranybarnára sül, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.

6. Hűtés és tálalás:

  • Hagyd a muffinokat a tepsiben 5 percig hűlni, majd helyezd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Részletesebb leírás:

  1. Édesburgonya előkészítése:

    • Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd kisebb kockákra.

    • Egy lábosban forralj vizet, és főzd az édesburgonya kockákat 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Szűrd le és hagyd kihűlni.

  2. Száraz összetevők:

    • Szitáld át a lisztet, hogy eltávolítsd a csomókat és levegősebb legyen.

    • A szitált lisztbe keverd bele a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót és gyömbérport. Keverd össze alaposan egy habverővel, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak.

  3. Nedves összetevők:

    • Egy nagy keverőtálban keverd össze a sütőtökpürét, mézet, barnacukrot, növényi olajat, tojásokat és vanília kivonatot. Használj kézi habverőt vagy elektromos mixerrel keverd simára és homogén állagúra.

  4. Összeállítás:

    • Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz. Használj spatulát vagy fakanalat, hogy óvatosan keverd össze a tésztát, amíg az éppen csak összeáll. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl, mert az túlságosan kemény muffinokat eredményezhet.

    • Óvatosan forgasd bele a kihűlt édesburgonya darabokat és az apróra vágott diót, ha használsz.

  5. Muffin sütés:

    • Használj egy fagylaltkanalat vagy nagy kanalat, hogy egyenletesen eloszthasd a tésztát a muffin formákba. Mindegyiket kb. háromnegyedig töltsd, hogy helyet hagyj a muffinoknak, hogy megkeljenek.

    • Tedd a muffin tepsit az előmelegített sütő középső rácsára, és süsd 20-25 percig. Ellenőrizd a muffinok állapotát egy fogpiszkálóval: ha tisztán jön ki, a muffinok készen vannak.

  6. Hűtés és tálalás:

    • Amint a muffinok megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből és hagyd 5 percig hűlni a formában. Ezután helyezd a muffinokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. A rácson történő hűtés segít megőrizni a muffinok textúráját és megelőzni a túlzott nedvesség felhalmozódását.

Tippek:

  • Variációk: Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például kardamommal vagy szegfűszeggel, hogy még különlegesebb ízvilágot érj el.

  • Tárolás: A muffinok légmentesen záródó edényben tárolva 2-3 napig frissek maradnak, de hűtőben akár egy hétig is elállnak. Fagyasztóban akár 3 hónapig is eltarthatók. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyd felolvadni vagy melegítsd fel egy kicsit a mikrohullámú sütőben.

  • Tálalási ötletek: Tálald a muffinokat egy csésze tea vagy kávé mellé, hogy tökéletes reggeli vagy uzsonna legyen. A muffinok kiválóan illenek egy könnyű reggeli mellé vagy egy kis délutáni nassolnivalóként.

Próbáld ki ezt az ízletes receptet, és élvezd a mézes-sütőtökös muffinokat édesburgonya darabokkal, amelyek tökéletes őszi csemegeként szolgálnak!

Kapcsolódó cikkek