Mézes-sütőtökös muffin édesburgonya darabokkal

Hozzávalók:
Száraz összetevők:
2 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál gyömbérpor
Nedves összetevők:
1 csésze sütőtökpüré (friss vagy konzerv)
1/2 csésze méz
1/2 csésze barnacukor
1/2 csésze növényi olaj (pl. repceolaj)
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
Kiegészítők:
1 csésze főtt édesburgonya darabok (kisebb kockákra vágva és előfőzve)
1/2 csésze apróra vágott dió vagy pekándió (opcionális)
Elkészítés:
1. Előkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Készíts elő egy muffin tepsit papír muffin formákkal vagy vajazd ki a tepsit.
2. Száraz összetevők:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót és gyömbérport. Jól keverd össze, hogy az összes száraz hozzávaló egyenletesen eloszoljon.
3. Nedves összetevők:
Egy külön tálban keverd össze a sütőtökpürét, mézet, barnacukrot, növényi olajat, tojásokat és vanília kivonatot. Keverd simára a masszát.
4. Összeállítás:
Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg éppen csak össze nem áll a tészta. Ne keverd túl!
Finoman forgasd bele a főtt édesburgonya darabokat és az apróra vágott diót (ha használsz).
5. Muffin sütés:
Kanalazd a tésztát az előkészített muffin formákba, mindegyiket kb. háromnegyedig töltve.
Süsd az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg a muffinok teteje aranybarnára sül, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.
6. Hűtés és tálalás:
Hagyd a muffinokat a tepsiben 5 percig hűlni, majd helyezd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Részletesebb leírás:
-
Édesburgonya előkészítése:
Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd kisebb kockákra.
Egy lábosban forralj vizet, és főzd az édesburgonya kockákat 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Szűrd le és hagyd kihűlni.
-
Száraz összetevők:
Szitáld át a lisztet, hogy eltávolítsd a csomókat és levegősebb legyen.
A szitált lisztbe keverd bele a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szerecsendiót és gyömbérport. Keverd össze alaposan egy habverővel, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak.
-
Nedves összetevők:
Egy nagy keverőtálban keverd össze a sütőtökpürét, mézet, barnacukrot, növényi olajat, tojásokat és vanília kivonatot. Használj kézi habverőt vagy elektromos mixerrel keverd simára és homogén állagúra.
-
Összeállítás:
Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz. Használj spatulát vagy fakanalat, hogy óvatosan keverd össze a tésztát, amíg az éppen csak összeáll. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl, mert az túlságosan kemény muffinokat eredményezhet.
Óvatosan forgasd bele a kihűlt édesburgonya darabokat és az apróra vágott diót, ha használsz.
-
Muffin sütés:
Használj egy fagylaltkanalat vagy nagy kanalat, hogy egyenletesen eloszthasd a tésztát a muffin formákba. Mindegyiket kb. háromnegyedig töltsd, hogy helyet hagyj a muffinoknak, hogy megkeljenek.
Tedd a muffin tepsit az előmelegített sütő középső rácsára, és süsd 20-25 percig. Ellenőrizd a muffinok állapotát egy fogpiszkálóval: ha tisztán jön ki, a muffinok készen vannak.
-
Hűtés és tálalás:
Amint a muffinok megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből és hagyd 5 percig hűlni a formában. Ezután helyezd a muffinokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. A rácson történő hűtés segít megőrizni a muffinok textúráját és megelőzni a túlzott nedvesség felhalmozódását.
Tippek:
Variációk: Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, például kardamommal vagy szegfűszeggel, hogy még különlegesebb ízvilágot érj el.
Tárolás: A muffinok légmentesen záródó edényben tárolva 2-3 napig frissek maradnak, de hűtőben akár egy hétig is elállnak. Fagyasztóban akár 3 hónapig is eltarthatók. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyd felolvadni vagy melegítsd fel egy kicsit a mikrohullámú sütőben.
Tálalási ötletek: Tálald a muffinokat egy csésze tea vagy kávé mellé, hogy tökéletes reggeli vagy uzsonna legyen. A muffinok kiválóan illenek egy könnyű reggeli mellé vagy egy kis délutáni nassolnivalóként.
Próbáld ki ezt az ízletes receptet, és élvezd a mézes-sütőtökös muffinokat édesburgonya darabokkal, amelyek tökéletes őszi csemegeként szolgálnak!