Az ülőideg gyulladás kezelése isiász gyógytornával

Az ülőideg gyulladás, azaz isiász manapság egyre gyakoribb már nem csak az idősebb, de a kifejezetten fiatalabb korosztálynál is.
Az ülőideg gyulladás kezelése isiász gyógytornával

Miért alakul ki az isiász?

Az ülőideg gyulladás egy, a derékből és csípőből kiinduló idegszál gyulladását jelenti, amely az egész lábunkon végigfutva lép ki a gerincvelőből. Hosszú ülés hatására terhelődik, a gyenge csipő- és derékizmoknak köszönhetően pedig ez az idegszál becsípőzhet, begyulladhat és akár tartós, visszatérő fájdalmakat okozhat. Tipikusan ülő életmódot, vagy egyoldalú fizikai munkát végző személyek esetében fordul elő, ahol a csípő és a derék izmai gyengék, ennek köszönhetően pedig a gerinc alsó szakaszára terhelődő súly nyomás alá helyezi az idegszálat és a csigolyákat is. Ez a terhelés gyulladást okoz, illetve idegszál becsípődést. Az isiász pontosan ennek a következménye. Nem csak fájdalommal járhat, de zsibbadással és feszülő kellemetlen érzettel. Sajnos manapság a folyamatos, otthon való számítógép előtt ülés miatt egyre fiatalabb korosztály szenved ebben, a ma már szintén civilizációs problémának mondható problémában. Azonban az isiász nem csak és kizárólag az ülő életmód alatt alakulhat ki. Az alapvetőn gyenge mélyizmoknak köszönhetően, akár edzés alatt is begyulladhat ez az idegszál. Ezért mindenféle edzés esetén rendkívül fontos, hogy a derék és a csípő mélyizmait erősítsük!

Hogyan kezelhetjük az isiászt?

Az ülőideg gyulladás- és becsípődés kezelését nem szabad elhanyagolni, ugyanis nagyon könnyen képes állandósulni. A legfontosabb először is, hogy valamilyen módon kimozgassuk a becsípődést, valamint a gyulladás megszűnjön. Amíg a gyulladás nem szűnik meg, addig szinte lehetetlen egészségesen kezeli a problémát, ezért ebben az esetben gyulladáscsökkentő krém vagy gyógyszer használata sem egy ördögtől való gondolat. A gyulladás megszüntetése után speciális gyógytorna mozdulatokat tudunk alkalmazni, amit manapság már online rendelés keretén belül is elsajátíthatunk. Az isiász gyógytorna sokat segíthet az ülőideg gyulladás kezelésében. A gyógytorna mozdulatok segítenek kimozgatni az idegszálat, helyrerakni az ízületeket és a vérkeringés javításával segíteni a gyógyulást. Viszont ahogyan ez megtörténik, csak utána kezdődik a tényleges munka. Ahhoz, hogy ne újuljon ki a probléma, mindenképp megfelelő szék szükséges, ami megtámasztja a derekunkat, hiszen a legtöbb esetben a rossz székben való órákig ülés okozza a bajt. Ezen kívül szükséges a csípő és a derék mélyizmainak megerősítése, amit mozgással, súlyzós edzésekkel és a gyógytornász által javasolt speciális edzésformákkal tudunk elérni. Az isiász könnyen gyógyítható, ha nem követjük el ugyanazok a hibákat, ezért arra is figyeljünk oda, hogy az ülőmunka ne legyen folyamatos. Legalább óránként pár percre álljunk fel mozogni, ha kell nyújtsunk kicsit, de például nagyon sokat segít a megelőzésben a rendszeres kirándulás, a jóga és más mélyizmokat is erősítő gyakorlatsor alkalmazása – tehát összességében: adjuk meg a testünknek a folyamatos mozgást.

Kapcsolódó cikkek

Az ülőideg gyulladás kezelése isiász gyógytornával

Az ülőideg gyulladás kezelése isiász gyógytornával

Az ülőideg gyulladás, azaz isiász manapság egyre gyakoribb már nem csak az idősebb, de a kifejezetten fiatalabb korosztálynál is.