Térdfájás kezelése gyógytornával - Tényleg segíthet?

A térd a testünk egyik legbonyolultabb ízülete. A térdfájás megkeseríti a mindennapokat és negatív hatással van az életminőségünkre. A probléma meglehetősen sokakat érint, mégis kevesen szánják rá magukat, hogy felkeressenek vele egy szakembert. Azonban kezelés nélkül a fájdalom krónikussá válhat, és erősen lecsökkenhet a térdízület mozgástartománya.
Térdfájás kezelése gyógytornával - Tényleg segíthet?

Szerencsére a térdfájás kezelése gyógytornával is lehetséges. A gyógytorna nem csupán a panaszok visszaszorításában segít; fontos szerepet játszik a megelőzésben, illetve felgyorsítja a műtét utáni rehabilitációt. Rendszeres alkalmazásával újra kiépíthető az egészséges izomerő és a kiegyensúlyozott mozgásterjedelem, korrigálhatóvá válnak az izomegyensúly felborulásáért okolható tartáshibák.

Személyre szabott gyógytorna

Mivel ízületeink, izmaink és testünk váza egyetlen összefüggő rendszert alkot, és a legapróbb rész is kapcsolatban van a többivel, bármilyen apróságnak tűnő, kezeletlen probléma idővel egyéb területeket is érinteni fog.

Például amikor csupán az egyik térdünkben érzünk fájdalmat, jellemzően úgy próbáljuk levenni róla a terhelést, hogy a súlyunkat a másik oldalunkra helyezzük át. Ezáltal az addig egészségesnek számító végtag is terhelve lesz, és idővel ugyanazok a panaszok ezt a lábat is érinteni fogják. Továbbá a fájó, és mégis kezeletlen térd hatására a csípőben, a bokában vagy deréktájon is kialakulhat fájdalom, és szép lassan a kezdeti panasz egy sokkal komplexebb, és jóval nehezebben kezelhető probléma-halmazt hoz létre.

A gyógytorna keretein belül a szakember nem csupán a panaszos térdet veszi célba, hanem a teljes végtagot, a csípő körüli izmokat. Fontos még a törzsizmok funkcionális nyújtása és az izomegyensúly hosszútávú megerősítése.

Mint minden probléma esetén, itt is szükséges feltárni a kiváltó okokat. Az állapotfelmérés során a kezelőorvos pontos képet kap térdünk jelenlegi állapotáról, speciális tesztek segítségével igyekszik felderíteni a panasz forrását. Ezek kulcsfontosságú lépések, mivel így kaphatunk teljesen egyéni, a térdünket eredményesen rehabilitáló kezelési tervet.

Visszatérés a megszokott életvitelhez

A gyógytorna mellett, illetve azt követően, egyéb mozgásformákat is beépíthetünk az életünkbe. A fokozatosság elve mindig és mindenkor alapszabálynak tekinthető, erre többször is felhívják majd a figyelmünket.

Fontos a türelem. Amint megszűnt az akut vagy krónikus térdfájdalom, a spinning és a kerékpár megfelelő mozgásforma lehet a térdízület izmainak rendszeres karbantartására. A körkörös mozgás serkenti az ízületen belüli folyadék termelődését, ami hatványozottan biztosítja a térdízület egészséges funkcionalitását.

Arról, hogy milyen mozgást végezhetünk, célszerű a gyógytornászunkkal konzultálnunk, mivel a kerékpározás – illetve bármilyen dinamikusabb mozgásforma – akár ártalmas is lehet. Nincs két egyforma térd vagy panasz. Minden eset más és más megközelítést igényel. Kizárólag a szakember tud megbízható javaslatot tenni arra, hogy milyen ütemezés szerint térhetünk vissza a különböző sporttevékenységekhez.

Kapcsolódó cikkek

Szürkehályog műtét magánban: ezért éri meg sokaknak

Szürkehályog műtét magánban: ezért éri meg sokaknak

A szürkehályog műtét egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul napjainkban, egyre többen szánják rá magukat arra, hogy a műtőasztalra feküdjenek látásuk megőrzése, javítása céljából.

Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A száraz szem kezelése házilag is megoldható, ha nem társul hozzá krónikus fájdalom.

Öt tipp a pihentető alváshoz, amit érdemes kipróbálnunk a hétköznapokban

Öt tipp a pihentető alváshoz, amit érdemes kipróbálnunk a hétköznapokban

Mindenkinek megvan a maga alvásstílusa, érdemes ehhez alkalmazkodni.