Öt tipp a pihentető alváshoz, amit érdemes kipróbálnunk a hétköznapokban

Mi kell a jó alváshoz? Aki felteszi ezt a kérdést, számos különböző választ találhat az interneten. Ennek oka egyszerű: nincsenek olyan alvási feltételek, amelyek minden ember számára ideálisak lennének.
Öt tipp a pihentető alváshoz, amit érdemes kipróbálnunk a hétköznapokban

A kisgyerekeknek sokkal több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, ám köztük is eltér az optimális alvás mennyisége. És habár az idős emberek ezzel szemben kevesebb alvást igényelnek, az már a saját egyéni szokásaikon múlik, valójában mennyit alszanak.

Akik például nagyon korán mennek aludni - mint az az időseknél megszokott -, azok korábban is ébrednek fel, akár már éjjel három-négy körül. Van azonban néhány tipp, amit legalábbis érdemes kipróbálni a hétköznapokban.

1. Felkészülni a jó alvásra

Minél kevesebb gond nyomja a vállunkat, annál jobban alszunk. Az alkohol és az altatók nem segítenek, mivel ezek inkább elnyomják az agyi aktivitást. Aki igazán jól szeretne aludni, annak érdemes sportolnia - de lehetőleg még három órával a lefekvés előtt.

2. Kellemes klíma

A szakértők egyetértenek benne, hogy a jó alváshoz nyugodt, sötét és kellemesen hűvös környezetre van szükségünk. Ezt a hálószoba tudja megadni, és feleolyan jól sem alszunk a kanapén a nappaliban.

3. Kellő vastagságú matrac

Akár túl puha, akár túl kemény matrac van alattunk, rontani fog az alvásunk minőségén és hátfájáshoz is vezethet.

4. Megfelelő takaró

Fontos a takarónkat is jól megválasztani, hiszen az sem vezet pihentető alváshoz, ha valójában melegünk van a vastag rétegek alatt.

5. Megfelelő párna

Aki hason szeret aludni, annak ajánlott a lehető leglaposabb párnára hajtania a fejét. Aki viszont oldalfekvésben tud a legjobban aludni, annak ügyelnie kell rá, hogy a nyaka ne törjön meg, így lehetőleg válasszon vastagabb párnát.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Vannak, akik szeretnek gluténmentes gyorsételeket fogyasztani, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is.

Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A száraz szem kezelése házilag is megoldható, ha nem társul hozzá krónikus fájdalom.