Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A száraz szem kezelése házilag is megoldható, ha nem társul hozzá krónikus fájdalom.
Lehetséges a száraz szem kezelése házilag? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő mennyiségű vízfogyasztás mellet fontos, hogy monitorhasználat közben mindig tarts szüneteket, használj párásító készüléket, esetleg naponta tisztítsd meg a szemeidet aloe vera vagy más gyógynövény kivonattal. Ebben a cikkben a legnépszerűbb otthoni praktikákat ismertetjük száraz szem kezelésére.

A probléma jelentése és tünetei

A szemszárazság legtöbbször az elégtelen könnymennyiség következménye. Az elégtelen könnymennyiség két fő oka pedig a csökkent könnytermelés és a fokozott párolgás. Az előbbi esetben a vizes fázist termelő könnymirigyek, az utóbbi esetben az olajos fázist termelő meibom mirigyek működnek alul. A panaszoknak számtalan tünete lehet, mint például

● idegentest érzése,

● szemfelszíni fájdalom,

● kipirosodott kötőhártya,

● viszketés,

● homályos látás,

● fényérzékenység,

● sőt még túlzott könnytermelés is.

A száraz szem kezelése házilag is megoldható?

A panaszra több praktika is létezik. Ilyen lehet a borogatás, a szemtorna vagy a gyógynövények alkalmazása. A száraz szem kezelésére a Budai Szemészeti Központ tájékoztatóját is érdemes elolvasnod. Lehetséges különböző típusú műkönnyek vagy akár szemhéj toalett használata, hiszen a száraz szem kezelése házilag is tökéletesen orvosolható.

1. Az egészséges életmód fontossága

A legfontosabb az egészséges életmód kialakítása és fenntartása. A halak, a tenger gyümölcsei és a diófélék Omega-3 zsírsavban gazdag ételek, amelyek jótékonyan hatnak a látóidegekre. A napi 2 liter víz növeli a szervezet általános hidratáltságát, így védi a szemeket a kiszáradástól. Emellett a 7-8 óra alvás szintén elengedhetetlen szerepet játszik az éleslátás hosszú távú megőrzésében.

2. A száraz szem kezelése házilag gyógynövényekkel

Számtalan gyógynövény létezik, amelyekkel lehetséges a száraz szem kezelése házilag. A kamilla borogatásként, az aloe vera kinyomva, a ricinusolaj pedig szemcseppként fokozhatja a könnytermelődést. Ezek közül több gyógyfű nemcsak az égést és viszketést csökkenti, hanem más látással kapcsolatos betegség kezelésénél is segít.

3. További tippek és praktikák

Ha gyakran küzdünk szemszárazsággal, annak lehet az egyik oka az, hogy ritkán pislogunk. A pislogás ugyanis eloszlatja a könnycseppeket és eltávolítja a porszemcséket. Az is segíthet, ha naponta 2-szer vagy 3-szor kb. 10 percig melegvizes borogatást alkalmazunk a csukott szemünkön. Ezen kívül csökkenhetnek a panaszok, ha minél többször gyakoroljuk a távolba nézést.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az is előfordulhat, hogy nem lehetséges a száraz szem kezelése házilag. Ilyen lehet többek közt egy súlyos látászavar, szemfertőzés, esetleg hirtelen keletkező nyilalló fájdalom érzékelése. Ezekben az esetekben feltétlenül fordulj szemész szakorvoshoz. Ha ugyanis nem veszed komolyan a figyelmeztető jeleket, a probléma akár más egészségügyi következményekhez is vezethet.

Kapcsolódó cikkek

Mellnagyobbítás - Ki a "legjobb" orvos?

Mellnagyobbítás - Ki a "legjobb" orvos?

A mellnagyobbítás az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás a hölgyek körében, de nem mindig a túl kicsinek ítélt mellméret a döntő tényező.

Szürkehályog műtét magánban: ezért éri meg sokaknak

Szürkehályog műtét magánban: ezért éri meg sokaknak

A szürkehályog műtét egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul napjainkban, egyre többen szánják rá magukat arra, hogy a műtőasztalra feküdjenek látásuk megőrzése, javítása céljából.

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Vannak, akik szeretnek gluténmentes gyorsételeket fogyasztani, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is.