Mennyit ér ma egy jó laptop?

Ha körülnézünk a digitális eszközök piacán, nagyon széles kínálattal szembesülünk. Nehéz eldönteni, melyik telefont vagy tabletet érdemes megvenni. Különösen igaz ez a laptopokra, hiszen gyakran nem értjük, mi van az árkülönbség mögött.
Mennyit ér ma egy jó laptop?

Mennyit érdemes áldozni egy jó laptopra? Mikor éri meg a nagyobb befektetés? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mire szeretnék használni az eszközt?

Ahhoz, hogy megállapítsuk, milyen kategóriájú gépre érdemes pénz áldozni, figyelembe kell vennünk a felhasználási célt. Nem mindegy ugyanis, hogy játszani szeretnénk-e rajta, vagy munkavégzésre vennénk. Más típusra van szükség grafikai vagy építészeti tervezőprogramok használatához, mint adminisztratív munkához. Tehát, mielőtt válogatni kezdünk, gondoljuk át az elsődleges szempontot.

Ezzel összefüggésben azt is vegyük figyelembe, ki fogja használni az eszközt. Nem ugyanazt vásároljuk ugyanis a gyermekünknek, mint a szüleinknek.

Számítógép adminisztratív használatra

Vannak, akik kizárólag szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, filmezésre, internetezésre, s esetleg videóhívásokra használják a terméket. Főleg az átlagos felnőttek, s az idősebb generáció tagjai tartoznak ide, s esetleg azok, akik adminisztratív munkát végeznek.

Számukra 150-200.000 Ft-ot ér meg egy jó termék. Ennél többet nem érdemes áldozni rá, hiszen az alapfunkciók elegendők erre a célra. Az is lehetséges, hogy megfelel erre a célra egy régebbi modell, vagy elegendő egy új akkumulátor vásárlása laptophoz.

Játékra alkalmas eszközök

Amennyiben gyermekünknek vásárolunk tanulási célra, gondoljunk bele, hogy biztosan játékra is használná majd. Persze dönthetünk úgy, hogy nem engedjük meg ezt.

Ha viszont nem ellenezzük a játékot, érdemes olyan terméket vásárolni, amely valóban bírja a megpróbáltatásokat, s gond nélkül futnak rajta a játékok. Ilyen modelleket 300-400.000 Ft körül kaphatunk. Általában belépő-szintű gamer laptopoknak tekintjük ezeket. Persze ennél kicsit jobbat kapunk 400-500.000 Ft felett, ha hajlandóak vagyunk ennyit is kifizetni.

Ha viszont saját részre vennénk játékra alkalmas modellt, és tényleg komolyan játszunk, akkor csakis 500.000 Ft felett keresgéljünk.

Komolyabb programokhoz

Természetesen többet is megér egy jó termék, amennyiben pénzt kereshetünk vele. Különösen, ha erős processzor-, nagy memória- és háttértár-, és kiváló videokártya-igényű tervezőprogramot szeretnénk futtatni. Elsődleges a megbízhatóság: sok pénzt és megbízást veszthetünk, ha határidős munka közben elromlik az eszköz, vagy elvesznek róla az adatok.

Amennyiben ilyen munkánk van, 700.000-1.000.000 Ft-ot is megérhet nekünk egy kiváló laptop. Főleg, hogy nagy valószínűséggel hamar visszahozza az árát.

Összegezve: Az, hogy mennyit érdemes laptopra költeni, főleg a felhasználótól és a céltól függ. Összetett számítógépes munkára megéri a legdrágább kategóriából választani. Egyszerű adminisztrációs feladatokra vagy filmezésre viszont az egyszerű típusok is megteszik.

Kapcsolódó cikkek

Mennyit ér ma egy jó laptop?

Mennyit ér ma egy jó laptop?

Ha körülnézünk a digitális eszközök piacán, nagyon széles kínálattal szembesülünk. Nehéz eldönteni, melyik telefont vagy tabletet érdemes megvenni. Különösen igaz ez a laptopokra, hiszen gyakran nem értjük, mi van az árkülönbség mögött.